The Zoo

Vrije improvisaties met acht duo partners.

In 2019 bracht Merel haar album THE ZOO uit, een project dat bestaat uit volledig vrije improvisaties met acht duo partners.

“Toen ik alle takes terugluisterde om te beslissen welke het album zouden halen, zag ik in mijn aantekeningenboekje steeds vaker een dierenterm verschijnen. Bepaalde takes deden me denken aan vogels, olifanten, diepzeevissen of aan mijn eigen konijn. Dieren reageren en acteren instinctief en vertrouwen volledig op hun intuïtie. Ook in improvisatie moet je volledig op je intuïtie vertrouwen: het is de basis van waaruit geïmproviseerde muziek ontstaat. De waarde van onze intuïtie wordt in onze maatschappij weleens ondergewaardeerd, maar zelfs volgens Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman is intuïtie de beste raadgever, bijvoorbeeld bij moeilijke beslissingen. Dit album is in zekere zin een ode aan de intuïtie.

Programmatische muziek is het niet: de muziek was er eerst. Maar door de stukken titels te geven, omdat ze nu eenmaal titels nodig hebben om ze uit elkaar te houden, begonnen ze wel op een andere manier te leven. Voor mij is het inmiddels onmogelijk om de take die wij hebben vernoemd naar bijvoorbeeld de monarchvlinder, met een ander dier te associëren. Het album is een dierentuin geworden, een zonder ketenen en kooien, een tuin waar ieder dier zich vrijelijk kan voortbewegen.”

In 2020 heeft Merel ook een interactieve concertvorm voor dit project ontwikkeld. Ze werd met dit programma uitgenodigd om op o.a. het Oranjewoud festival, het Grachtenfestival, Down the Rabbit Hole festival en in de grote zaal van De Doelen te spelen.