The Zoo

Vrije improvisaties met acht duopartners.

NOS

“Improvisatie in de klassieke muziek, dat hoor je niet vaak. Violiste Merel Vercammen brengt daar verandering in met haar nieuwe album The Zoo, dat volledig uit geïmproviseerde muziek bestaat. ‘Ik wil verrassing terugbrengen in het genre.” kopte de NOS in september 2019. Merel Vercammen nodigde acht musici uit om duo-improvisaties op te nemen, en het resultaat is een verzameling “instant compositions” die haar aan dieren deden denken. 

Concerten

Sindsdien speelt Merel ook volledig geïmproviseerde, interactieve concerten met steeds een andere selectie uit haar pool van improviserende musici volgens het concept van The Zoo. Het publiek wordt gevraagd om ‘verzoekdieren’; de musici beelden het karakter van uw favoriete dier uit. Een live gecomponeerde carnaval des animaux! Met haar improvisatieconcerten stond ze op o.a. het Oranjewoud festival, het Grachtenfestival, Down the Rabbit Hole festival en in de grote zaal van De Doelen.

Pers

The Zoo ontving lovende reacties in de pers:
“Zowel als project als in de uitwerking hoogst uitzonderlijk.” – Mischa Spel, NRC ★★★★
“Hoed af voor klassiek violiste die buiten de gebaande paden durft te treden.” – Erik Voermans, Het Parool
“Het interessante aan de verzameling is dat je telkens weer hoort hoe twee mensen een gesprek met elkaar aangaan en hoe dat telkens weer iets unieks oplevert” – Frits van der Waa, De Volkskrant★★★★

Ode aan de intuïtie

Merel Vercammen over het album The Zoo: “Toen ik alle takes terugluisterde om te beslissen welke het album zouden halen, zag ik in mijn aantekeningenboekje steeds vaker een dierenterm verschijnen. Bepaalde takes deden me denken aan vogels, olifanten, diepzeevissen of aan mijn eigen konijn. Dieren reageren en acteren instinctief en vertrouwen volledig op hun intuïtie. Ook in improvisatie moet je volledig op je intuïtie vertrouwen: het is de basis van waaruit geïmproviseerde muziek ontstaat. De waarde van onze intuïtie wordt in onze maatschappij weleens ondergewaardeerd, maar zelfs volgens Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman is intuïtie de beste raadgever, bijvoorbeeld bij moeilijke beslissingen. Dit album is in zekere zin een ode aan de intuïtie.

Programmatische muziek is het niet: de muziek was er eerst. Maar door de stukken titels te geven, omdat ze nu eenmaal titels nodig hebben om ze uit elkaar te houden, begonnen ze wel op een andere manier te leven. Voor mij is het inmiddels onmogelijk om de take die wij hebben vernoemd naar bijvoorbeeld de monarchvlinder, met een ander dier te associëren. Het album is een dierentuin geworden, een zonder ketenen en kooien, een tuin waar ieder dier zich vrijelijk kan voortbewegen.”

Duopartners: Bernadeta Astari (zang), Ties Mellema (saxofoon), Wilco Oomkes (accordeon), Rembrandt Frerichs (piano), Tobias Borsboom (piano), Maya Fridman (cello), Jaap Zwart (orgel)