Nieuwe EP: Silent City

Hoera, de nieuwe Live EP ‘Silent City’ met cellist Maya Fridman is nu uit! We hebben deze digitale EP, die bestaat uit werken van Vasks, Bach en een improvisatie, opgenomen tijdens de lockdown, en het resultaat is een muzikale reflectie op de afgelopen maanden.

Ineens was het stil. Door de coronapandemie ging in de eerste maanden van 2020 het ene na het andere land op slot.

Een prachtige kerk in de stad waar wij wonen, de Nicolaikerk in Utrecht, waarvan de oudste, romaanse delen uit de 12de eeuw komen, bood ons de gelegenheid om weer muziek te maken, al kon er geen publiek bij zijn. Op 15 mei kregen we de sleutel en konden we voor het eerst sinds twee maanden weer samenspelen. Ons doel was om de ervaring van een optreden te benaderen, maar dan met alleen een paar microfoons en camera’s als getuigen. We wilden een programma brengen dat zou aansluiten op ons gevoel bij deze tijd van, enerzijds, onzekerheid, en, anderzijds, bezinning.

            De muziek moest ook passen bij de bijzondere ruimte waarin we ons bevonden. Er zijn weinig gebouwen waaraan je zo goed kunt aflezen hoe generaties ermee zijn omgegaan als de Nicolaikerk, een inspirerende plek waar je je ook heel klein kunt voelen. Maar wie geluid voortbrengt, voelt zich vanzelf omhelsd. De galm van de kerk is royaal. De eeuwenoude muren praten terug.

            Er leek geen passender stuk dan Castillo interior (2013) van de Letse componist Pēteris Vasks (1946). Het is een werk met een meditatief karakter. Een programmastuk is het niet: Vasks bedacht de titel na voltooiing, toen hij zich teruggetrokken had in een afgelegen gebied om te mediteren. De titel verwijst naar het boek De innerlijke burcht (Moradas del Castillo Interior) uit 1577, het magnum opus van de mystica Theresia van Ávila.

Als er iets zou zijn dat nog beter zou aansluiten op het moment, moest het in het moment ontstaan. Op deze digitale EP staan twee improvisaties. Of anderhalf: als vertrekpunt voor de tweede improvisatie, namen we Bachs Inventie in e-klein (BWV 778).

Spotify: https://open.spotify.com/album/6s55c9EnrszylV95iLWJIo?si=ljtrPuB2RTuweXbKK58sCg

High resolution download: https://trptk.com/catalogue/silent-city/